Norsk krigsseilermuseum på tur langs norske kysten med D/S Hestmanden

I går kom ærverdige D/S Hestmanden på besøk til Ålesund under sitt seilas langs norskekysten for å markere av krigsseilernes viktige innsats. I 2020 var det 80 år siden Norge ble okkupert.  Gjennom seks lange krigsår kjempet nordmenn både hjemme i Norge og utenfor landets grenser for frigjøring. På krigshavene var det sjøfolkene som stod midt i ilden. Rundt 30 000 sjøfolk var del av den norske handelsflåten under 2. verdenskrig. Grunnet pandemien ble seilasen utsatt til 2021.

Verdig markering

I 2021 ønsker D/S Hestmandens Venner, Vest-Agder-museet og andre samarbeidspartnere og støttespillere å bidra til en verdig markering av krigsseilernes viktige innsats. Planen var å legge ut på en seilas med start i Oslo 8. mai, med anløp i en rekke havner i Sør-Norge i løpet av våren og forsommeren, før skipet i juli/august skulle sette kursen nordover langs Norskekysten, med Kirkenes som endelig mål. Seilasen var planlagt i jubileumsåret 2020 – som en markering av at det da var 75 år siden 2. verdenskrigs slutt – men Korona-pandemien førte til at prosjektet måtte utsettes! Også i år har pandemien ført til endringer i toktplanene. Hvis forholdene ligger til rette for det, setter D/S Hestmanden kursen nordover i juli; skipet skal delta i innspillingen av storfilmen «Krigsseileren» i Bergen før ferden går videre nordover til Tromsø. Skipet skal besøke en rekke havner; både Stokmarknes, skipets tidligere hjemmehavn, og Sandnessjøen, som D/S Hestmanden har tilknytning til gjennom mange år, vil få besøk.  Endelig ser det ut som Hestmanden kan vende tilbake til hjemlige farvann – mange er de som har ventet i årevis på den begivenheten!

Opplev museumsskipet D/S Hestmanden

Om bord på D/S Hestmanden finnes utstillinger om krigsseilernes innsats og om hvordan de bodde om bord, film om opplevelsene de hadde under krigen og foredragsfasiliteter – i tillegg til at det vernede skipet i seg selv er en attraksjon og en viktig del av formidlingen. Hestmanden vil under toktet være åpen og gratis å besøke for alle, og vi er spesielt opptatt av å formidle skipets og krigsseilernes historie til de yngre generasjoner. Nytt av året er en utstilling som omhandler utfordringene som mange krigsseilere opplevde etter krigen. Både utstillingen «Krigsseilersyndromet» og applikasjonen «Mønstre på» inneholder sterke fortellinger fra virkeligheten!

Frivillige fra D/S Hestmandens Venner har lagt ned mange tusen dugnadstimer knyttet til istandsetting og vedlikehold av skipet de siste årene. De vil på dugnad også føre skipet langs kysten og være delaktig i formidlingen underveis på seilasen. Gjennom blant annet omvisninger, arrangementer,  foredrag og skoleopplegg vil vi hedre krigsseilerne og deres innsats for Norge.  Seilasen blir D/S Hestmandens første tur for egen maskin siden 1964 og skipets «jomfrutur» som Norsk krigsseilermuseum! 

  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik kan du komme om bord

Skipet holder åpent i begrensede tidsperioder i hver havn og inviterer publikum om bord. Grunnet sikkerheten om bord og smittesituasjonen må alle besøkende booke seg inn ved å kjøpe en billett. Billetten er gratis, og sikrer deg to timer om bord. 

Program Ålesund

Mandag 6. september 2021: Åpent skip kl. 14:00-20:00.

Tirsdag 7. september 2021: Åpent skip kl.14:00-20:00.

Onsdag 8. september 2021: Spennende foredrag om krigsseiler Margit Johnsen kl.18:00Sikre deg billett ved å klikke her

Les mer om D/S Hestmanden sin historie

Kilde: Vest - Agder museet